Α.Θ.Π. - Ρήγας Φεραίος, Ιωάννης Καποδίστριας, Φρανσίσκο ντε Μιράντα
Ρήγας Φεραίος, Ιωάννης Καποδίστριας, Φρανσίσκο ντε Μιράντα

Ο Βενεζουελανός Φραγκίσκος ντε Μιράντα (Sebastian Francisco de Miranda, 1750-1816) θεωρείται εξέχουσα φυσιογνωμία του λατινοαμερικανικού απελευθερωτικού κινήματος, «πρόδρομος» (Precursor) του Σιμόν Μπολίβαρ και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των ιδεών του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης στον ισπανόφωνο κόσμο.

H σύνδεσή του με τον ελληνικό κόσμο άρχισε με τη μελέτη των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και ειδικότερα εκείνων που θεωρούνται ως «προφήτες» της νεώτερης δυτικής Δημοκρατίας. Ωστόσο, τον νέο Ελληνισμό τον γνώρισε από κοντά όταν επισκέφθηκε το 1789 την Ελλάδα κατά τη διάρκεια ενός πολυσυζητημένου ταξιδιού του από τη δυτική Ευρώπη ως τη Ρωσσία της Μεγάλης Αικατερίνης. Τις εντυπώσεις από τη διαδρομή εκείνη τις κατέγραψε σε ένα ενδιαφέρον ημερολογιακό κείμενο, που δεν θα πρέπει μόνο να εκτιμηθεί ως δείγμα της ταξιδιωτικής φιλολογίας της εποχής, αλλά και ως τεκμήριο της βιωματικής και θα μπορούσαμε να πούμε φιλελληνικής σχέσης του Μιράντα με τον ελληνικό κόσμο, τόσο τον αρχαίο όσο και τον νεώτερο –στον οποίο μάλιστα αναζητούσε σύμβολα της νοτιοαμερικανικής ανεξαρτησίας.

Τα κείμενά του αυτά έχουν γίνει ήδη προσιτά και στο ελληνικό κοινό με τη σχολιασμένη έκδοσή τους από τον Χιλιανό νεοελληνιστή Miguel Castillo Didier και μιαν ελληνική μετάφραση που εξέδωσε η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ελλάδα.